Drożdżyca, znana również jako kandydoza czy kandydiaza, jest chorobą grzybiczą, która najczęściej atakuje skórę, błony śluzowe i paznokcie. Wywołują ją gatunki grzybów należące do rzędu drożdżaków – Candida, które w niekontrolowany sposób namnażają się w organizmie. Choroba może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego wymaga podjęcia leczenia i przestrzegania diety. Co mogą jeść, a czego powinni unikać chorzy na drożdżycę? Jakie produkty wspierają walkę z grzybami Candida? W tym artykule znajdziesz na te pytania odpowiedzi!
Przyczyny drożdżycy
Grzyby z rodzaju Candida naturalnie bytują w organizmie człowieka i – gdy jest on zdrowy, a układ odpornościowy działa prawidłowo – nie stanowią dla zagrożenia. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą powodować zaburzenia pracy układu odpornościowego i sprzyjać nadmiernemu rozwojowi tj. namnożeniu się drożdżaków, a w konsekwencji powodować grzybicę. Jednym z takich czynników jest niewłaściwa dieta. Co jeszcze? M.in. otyłość, niedobory witaminy z grupy B, przyjmowane leki, nadużywanie alkoholu, osłabiony układ odpornościowy i niektóre choroby, np. cukrzyca i niedoczynność tarczycy.
Aby zaradzić zakażeniom oprócz wyeliminowania przyczyny rozwoju drożdżaków (np. zmiana powodującej grzybicę terapii farmakologicznej), należy wdrożyć odpowiednie leczenie oraz zastosować dietę.
Drożdżyca a dieta
Nie istnieją naukowe dowody na to, że dieta może wyleczyć drożdżycę. Z całą pewnością jednak dieta przy grzybicy pochwy ma ogromne znaczenie i w znaczącym stopniu może wpłynąć na jakość życia i zdrowie chorej kobiety. Co istotne, nie istnieją żadna określone zalecenia dotyczące czasu trwania diety. Lekarze przekonują jednak, że zmiana sposobu odżywiania powinna być trwała, a minimalnie trwać przynajmniej miesiąc. Dieta antygrzybiczna jest dietą eliminacyjną i oznacza konieczność ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania z codziennego jadłospisu następujących produktów:
- słodyczy, ciast, batoników, lodów, czekolady i rozpuszczalnego kakao,
- słodkich napojów
- słodkich owoców, np. winogron, bananów,
- owoców w słodkich syropach, np. brzoskwiń i owoców suszonych
- kaszy manny i słodzonych płatków śniadaniowych
- produktów mącznych: białego pieczywa, naleśników,
- dżemów, kisieli, galaretek,
- ziemniaków, bobu, kukurydzy, gotowanej marchewki,
Pacjentom cierpiącym z powodu nawracających grzybicy zaleca się niekiedy dietę niskowęglowodanową, ubogą w cukry i produkty zbożowe, ponieważ cukry stanowią doskonałą pożywkę dla grzybów i sprzyjają ich namnażaniu. W czasie leczenia warto również ograniczyć produkty mleczne, które zawierają laktozę, a więc cukier mleczny, który również sprzyja rozwojowi grzybów z gatunku Candida. Niewskazane są zatem jogurty owocowe, mleczne desery, twarożki homogenizowane itp. Niestety, to nie koniec ograniczeń – należy również unikać produktów zawierających drożdże lub takich, do których produkcji drożdże zostały użyte. Oznacza to konieczność rezygnacji m.in. z piwa, wina, przetworów octowych, musztardy, różnych marynat itp. Niewskazane w czasie leczenia są także sery i wędliny pleśniowe.
W leczeniu zakażeń grzybami z gatunku Candida ambicns, dieta powinna być dobrze przemyślana i zaplanowana. Konieczność unikania produktów o wysokiej zawartości cukru, nie oznacza konieczności rezygnacji z owoców – należy jedynie wybierać je z głową i spożywać z umiarem. W przypadku dolegliwości jelitowych, pozytywne efekty może przynieść wyłączenie z diety glutenu.
Leki z kuchni
W leczeniu grzybicy niektóre produkty z naszej kuchni mogą nam zaszkodzić, inne – pomóc. Do tych, które szczególnie wykorzystywane są do łagodzenia objawów choroby należą olejki: herbaciany, laurowy, pomarańczowy czy olejek z oregano. Grzybica pochwy może być skutecznie łagodzona tym ostatnim, który zawiera składniki, m.in. karwakrol i tymol, które pomagają w wyeliminowaniu grzybów i bakterii.
Dieta antygrzybicza może mieć duży wpływ na stan zdrowia i samopoczucie chorego – co do tego specjaliści nie mają wątpliwości. Z całą pewnością jednak odpowiedni sposób żywienia nie może zastąpić leczenia zalecone przez lekarza ginekologa. Niektóre objawy grzybicy mogą być podobne do objawów innych infekcji intymnych, dlatego tylko lekarskie badanie pozwala postawić pełną diagnozę i rozpocząć skuteczne leczenie.
Dieta bez używek
Tym, co szczególnie należy wykluczyć z diety podczas leczenia grzybicy, są używki: alkohol, papierosy, a nawet kawa. Mogą one bowiem niszczyć naturalną florę bakteryjną organizmu i sprzyjać rozwojom infekcji. W przypadku nawracającej grzybicy warto rozważyć stałą zmianę nawyków i zrezygnować z używek na dłużej – pozytywne efekty ich odstawienia będą tym większe!
Grzybica pochwy to wstydliwe i uciążliwe schorzenie. Nie należy jednak zwlekać z wizytą u lekarza. Odpowiednio wcześnie podjęte, zalecone przez specjalistę leczenie oraz zmiana nawyków żywieniowych i przestrzeganie diety, pozwolą w krótkim czasie uporać się z dokuczliwymi dolegliwości, odzyskać zdrowie i doskonałe samopoczucie a także zapobiegnie nawrotom grzybicy.